Сьогодні власникам бізнесів знайти працівників непросто у різних галузях. Не виключенням є й ресторанна сфера.
Про це в інтерв’ю РБК-Україна розповіла ресторанний консультант і директор аналітичного центру «Ресторани України» Ольга Насонова.
Чому важко знайти працівників у ресторанній галузі
За словами експерта, нині знайти людей у ресторанній галузі в Україні — «не просто важко».
«Я ось відкриваю новий заклад наступного тижня. І настільки було важко знайти звичайних кухарів, офіціантів», — поділилась Насонова.
Вона пояснила, що сьогодні люди «вимагають дійсно великі зарплати».
«І їх треба платити, бо просто ніхто не прийде. Навіть взагалі без досвіду приходять і одразу просять багато», — зауважила фахівець.
За її словами, у певних випадках «можна взяти людину», щоб повчити.
«Але зараз багато випадків, коли на зміні повинно бути п’ять кухарів, а працюють лише два. Тому що просто не змогли знайти. Такі ситуації зараз трапляються дуже часто», — визнала ресторанний консультант.
Водночас вона зауважила, що «людей також можна зрозуміти», адже «їм також потрібні гроші».
«Це — комуналка. І ціни на продукти ростуть. Їм також потрібно жити. Але для закладів — все питання у відпускних цінах», — розповіла Насонова.
Чи пов’язане закриття ресторанів з браком персоналу
Директор аналітичного центру «Ресторани України» поділилась, що сьогодні закриття великої кількості закладів — не пов’язане ані з персоналом, ані з відтоком людей.
«Це пов’язане з економічною ситуацією в країні. Головний фактор — падіння платоспроможності людей. Більшість аудиторії, яка взагалі ходила в заклади, стала ходити рідше, витрачати грошей менше. Все подорожчало. І багато людей до ресторанів просто не ходить, бо економлять», — пояснила експерт.
Як приклад для порівняння вона навела Польщу, де «відпускні ціни в закладах — рази в три вищі, ніж в закладах в Україні».
При цьому вартість продуктів — така сама, як і в Україні (а щодо деяких позицій — навіть нижча).
«Якщо порівняти звичайні продукти — молоко чи яйця — в Польщі це дешевше. Але ціни в ресторанах та кафе у Польщі — набагато вищі. В кілька разів. Ця маржа там набагато вища, ніж у нас. Ми ж не можемо об’єктивно поставити ціну на борщ у 500 гривень. Ніхто його не купить», — повідомила експерт.
Насамкінець вона зауважила, що згідно з її спостереженнями, «більшість рестораторів не можуть тримати (заклад, — Ред.) збитковим довше, ніж пів року».
«Коли накопичується суттєва сума збитків — вирішують просто закрити. Щоб ці збитки не нарощувати далі», — підсумувала Насонова.
Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що Державна служба зайнятості запустила «розумний» сервіс для пошуку роботи в Україні на основі штучного інтелекту (ШІ).
Крім того, ми пояснювали, з якого віку дозволено працювати в Україні (і за яких умов) та що компанії готові пропонувати деяким працівникам (крім зарплати), щоб «закрити» свої потреби.
Читайте також, чи можна вести бізнес під час служби в армії й кого при цьому звільняють від податків.