Багато господинь після відкриття банки варення залишають її просто в шафці. Але чи справді солодкий продукт не зіпсується без холодильника?
Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на сайт Southern living.
Чи потрібно зберігати варення в холодильнику
Зареєстрований дієтолог Кетлін Гарсія-Бенсон розповіла, що після відкриття консерви потрібно зберігати в холодильнику. На ріст бактерій та цвілі впливає кілька факторів, включаючи їжу, кислотність, час, температуру, кисень та вологу. Зберігання консервів у прохолодному середовищі холодильника може допомогти зберегти їжу безпечною для споживання.
Цукор, який міститься в більшості варення також має консервуючі властивості, зменшуючи доступну воду для мікробної активності. Тому, як тільки відкрити банку, вона піддається впливу навколишнього середовища.
Не обов’язково зберігати невідкриті консерви в холодильнику, а тільки в прохолодному сухому місці.
Після відкриття варення може пролежати лише тиждень, якщо зберігати його поза холодильником, навіть якщо це відносно прохолодне, темне місце. У холодильнику варення зберігається до 6 місяців після відкриття.
Ще один важливий момент, на який слід звернути увагу, то це те, що під час подачі консервів слід використовувати чистий посуд, оскільки збільшується ризик перехресного забруднення та скорочується термін придатності продукту.
Тому потрібно щоразу брати новий ніж або ложку, коли їсте варення.
Як зрозуміти, що варення зіпсувалося
Гарсія-Бенсон каже, що незвичайні запахи, піниста рідина або цвіль на кришці свідчать про те, що варення зіпсувалось.
Якщо кришка здута або є сліди підтікання — це наслідок бродіння. Таке варення небезпечне, навіть якщо зовні виглядає «нормальним».
Запах має бути приємним, фруктовим і солодким.
Вас може зацікавити:
Чи можна їсти варення, якщо на ньому з’явилася пліснява
2 помилки, які зіпсують смак малинового варення
Що робити, якщо варення не густіє