Держстат забракував «індекс борщу»

Борщ не має сталого рецепту та містить замало інгредієнтів для того, щоб об’єктивно відображати зміну цін в Україні.
Про це повідомив голова Державної служби статистики Арсен Макарчук, повідомляє РБК-Україна з посиланням на його заяву в Харкові.

«Борщовий набір не є статистичним показником. Він не вимагається жодними європейськими правилами і не має запиту з боку наших клієнтів», — сказав Макарчук.

За його словами, головна складність полягає в тому, що борщ не має універсального рецепта, а отже і розрахунок його вартості завжди буде суб’єктивним.

«Борщ всі варять по-різному, беруть різну кількість продуктів, різний обсяг. Ми спробували здійснити такий розрахунок по собі. Він максимально необ’єктивний, тому що ми керувались рецептом, який нам подобається, іншим людям можуть подобатись інші пропорції», — пояснив голова Держстату.

Разом із тим у відомстві спробували підрахувати вартість трилітрової каструлі борщу. За підрахунками, у Харківській області пісний борщ коштує близько 80 гривень, а з м’ясом — 141,80 гривень.

Некоректний показник

Втім, за словами Макарчука, оцінювати інфляцію лише за «борщовим набором» некоректно.

«Ми ж не їмо борщ щодня і виключно його. Для оцінки інфляції важливо мати набагато ширший кошик, який включає не тільки продукти, а й оплату комунальних послуг, енергоносії, паливо та інші витрати домогосподарств», — наголосив він.

Нагадаємо, деякі компанії в Україні вимірюють «індекс борщу». Наприклад, беруть рецепт, який оголошують «класичним», з капусти, буряка, моркви, картоплі, свинини та сметани, та порівнюють ціни на ці продукти з часом.

Нагадаємо, споживчі ціни в липні впали на 0,2%, найбільше подешевшали овочі — на 23,9%.

spot_img
Важливо
Схожі новини