Чорниця давно відома не лише як смачна ягода, а й як справжній суперфуд. Це природний «щит» для серця, мозку та імунітету. Що робить цю ягоду настільки унікальною?
Про це повідомляє РБК-Україна (проект Styler) з посиланням на Instagram-сторінку лікаря-ендокринолога та дієтолога Катерини Толстікової.
Чим корисна чорниця
За словами експерта, чорниця — це топ з усіх ягід по антиоксидантному рівню. Вона має дуже багато поліфенолів та біофлавоноїдів — це таких молекул, які коли потрапляють в організм, то знешкоджують руйнування клітини та борються з вільними радикалами.
«Тобто таким чином чорниця стає потужним антиоксидантом і антиейджинг продуктом для того, щоб відтермінувати старіння організму та знижувати запалення», — сказала дієтолог українського боксера Олександра Усика.
Додамо, що чорницю часто рекомендують для підтримки здоров’я очей. Вона може покращити нічний зір і зменшити втому очей, особливо при роботі за екраном.
Регулярне споживання чорниці також допомагає знижувати рівень «поганого» холестерину, нормалізує артеріальний тиск і покращує еластичність судин.
До того ж ягода покращує пам’ять, концентрацію та когнітивні функції, а також може зменшувати ризик вікових нейродегенеративних захворювань, як-от хвороба Альцгеймера.
Кому не можна їсти ягоду
Чорниця — дуже корисна ягода, але є ситуації, коли її вживання може бути небажаним або обмеженим. Ось кому не рекомендується їсти чорницю або варто робити це з обережністю:
людям з алергією — хоча рідко, але чорниця може викликати алергічну реакцію: висипання, свербіж, набряки, проблеми з диханням
при схильності до закрепів — чорниця (особливо сушена) має в’яжучий ефект, тому може посилити запори
при каменях у нирках — чорниця містить щавлеву кислоту, яка може сприяти утворенню оксалатних каменів у нирках
при зниженому тиску (гіпотонії) — чорниця може знижувати артеріальний тиск, тому людям зі стабільно низьким тиском слід вживати її обережно
діабетикам — хоча чорниця має низький глікемічний індекс, у великих кількостях вона все одно містить цукри. Варто контролювати обсяг споживання та слідкувати за рівнем глюкози
під час прийому антикоагулянтів — чорниця містить вітамін K, який впливає на згортання крові, тому її слід уникати або обмежувати при лікуванні препаратами, що знижують згортання
Вас може зацікавити
Скільки полуниці їсти за день, щоб не погладшати
Де більше користі для здоров’я — в малині чи полуниці?
6 сезонних суперфудів, які потрібно їсти прямо зараз
Цей матеріал призначений для загальноосвітніх цілей і його не слід використовувати для постановки медичних діагнозів чи самолікування. Наша мета — надати читачам точну інформацію про симптоми, причини і методи виявлення захворювань. РБК-Україна не несе відповідальність за будь-які діагнози, які можуть бути поставлені читачами на основі матеріалів з цього ресурсу. Ми рекомендуємо не займатися самолікуванням, і у разі будь-яких занепокоєнь стосовно здоров’я звернутися до лікаря.