Яскраво-зелена капуста романеско не тільки дивує своїм виглядом, а й вражає користю. Вона — справжній суперфуд, який варто додати до раціону вже сьогодні кожному.
Про це повідомляє РБК-Україна (проект Styler) з посиланням на Instagram-сторінку дієтолога Наталії Самойленко.
Чим корисна капуста
За словами експерта, ця капуста власне, як і всі хрестоцвітні містить в собі сульфорафан — речовину, яка сприяє детоксикації. Тобто печінка буде виводити і не буде утворювати зайві токсини в організмі. Саме ця капуста буде сприяти цьому процесу.
Крім того, в цій капусті, як і в будь-яких інших варіантах, є клітковина, яка є необхідністю та живленням бактерій, які живуть в товстому кишківнику.
До того ж вона містить речовину, яка називається індол-3-карбінол, яка допомагає правильно впливати на метаболізм естрогенів. Тобто не утворювати такі шкідливі версії естрогенів, які можуть викликати онкологічні хвороби.
«Ще є одна суперздібність в цієї капусти — містить органічну кислоту, яка не дає змозі після вживання вуглеводів дуже швидко підніматися глюкозі в крові. За рахунок цього споживаючи капусту разом зі смаколиками ми частково можемо нейтралізувати цей негативний вплив», — додала експерт.
Кому не можна їсти
Капусту романеско зазвичай вважають корисною і легкою для засвоєння, але є деякі випадки, коли її варто уникати або вживати з обережністю:
людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту — при гастриті з підвищеною кислотністю, виразковій хворобі або панкреатиті капусту (особливо у сирому вигляді) краще уникати, бо вона може подразнювати слизову оболонку
при схильності до метеоризму (здуття) — як і інші хрестоцвіті овочі (броколі, цвітна капуста), романеско може спричиняти підвищене газоутворення
при індивідуальній непереносимості або алергії — хоча це рідкість, можливі алергічні реакції
при гіпотиреозі — сирі хрестоцвіті овочі містять гойтрогени, які можуть пригнічувати функцію щитоподібної залози. Якщо є проблеми з щитоподібною залозою, краще вживати романеско у вареному або тушкованому вигляді
Капуста романеско (фото: Freepik)
Вас може зацікавити
7 причин, чому варто їсти пекінську капусту
Названо овоч, який покращує слух та допомагає уникнути вушних інфекцій
6 продуктів, які важливі для роботи мозку та захищають від раку
Цей матеріал призначений для загальноосвітніх цілей і його не слід використовувати для постановки медичних діагнозів чи самолікування. Наша мета — надати читачам точну інформацію про симптоми, причини і методи виявлення захворювань. РБК-Україна не несе відповідальність за будь-які діагнози, які можуть бути поставлені читачами на основі матеріалів з цього ресурсу. Ми рекомендуємо не займатися самолікуванням, і у разі будь-яких занепокоєнь стосовно здоров’я звернутися до лікаря.