Чеддер і моцарела є двома найпопулярнішими сирами серед молочних продуктів, і це не дивно. Подрібнені, розтоплені або нарізані, обидва забезпечують насичений, задовільний смак, якщо додавати їх до страв або їсти як закуску самостійно. Але який з них найкорисніший?
На це питання відповідає РБК-Україна (проект Styler) з посиланням на Today.
В чому різниця між сиром чеддер і моцарелла?
Чеддер походить з Англії, а моцарелла вперше була виготовлена в Італії. Обидва сири виготовляються з коров’ячого молока, хоча традиційно моцарелу виготовляли з молока буйволів. Ця версія, яка називається буфала моцарелла, все ще доступна в багатьох магазинах і зазвичай дорожча.
Чеддер витримують приблизно рік або навіть кілька років, щоб надати йому більше аромату та гострішого, гострого смаку. Це твердий сир, який після плавлення стає кремовим.
Моцарелла — це свіжий, м’який або напівм’який сир, який зазвичай їдять через кілька днів після його виробництва, зазначає Американський інститут молочних продуктів.
Деякі сорти з низьким вмістом вологи можуть витримуватися кілька тижнів. Він має м’який смак і чудово розтягується при розплавленні. Це основна начинка для піци та головний інгредієнт таких страв, як лазанья.
Який вміст білка в сирах?
Дієтолог Наталі Ріццо розповіла, що обидва сири є хорошими джерелами білка та кальцію.
Саме білок корисний для підтримки м’язів і ситості, тоді як кальцій підтримує здоров’я кісток. До слова, моцарелла трохи легша за чеддер.
Чеддер проти моцарелли: що корисніше?
Експерти віддають перевагу моцареллі, оскільки вона містить менше калорій і насичених жирів, а також має інші переваги.
«Свіжа моцарелла, будучи мінімальною обробкою, часто містить менше добавок і консервантів. Чеддер — це витриманий сир, у нього багатший смак, але також більш імовірно, що в ньому багато солі», — кажуть експерти.
Паличка сиру моцарела може бути хорошим варіантом, якщо ви намагаєтеся схуднути.
Дотримуйтеся розміру порції в 40 грамів для обох сирів або приблизно розміру маленької пари кубиків.
Читайте також, що названо найкорисніший сніданок для українців, який протидіє старінню.
Дізнайтеся про 10 доступних продуктів, які подолають втому та нададуть вам сил.
Цей матеріал призначений для загальноосвітніх цілей і його не слід використовувати для постановки медичних діагнозів чи самолікування. Наша мета — надати читачам точну інформацію про симптоми, причини і методи виявлення захворювань. РБК-Україна не несе відповідальність за будь-які діагнози, які можуть бути поставлені читачами на основі матеріалів з цього ресурсу. Ми рекомендуємо не займатися самолікуванням, і у разі будь-яких занепокоєнь стосовно здоров’я звернутися до лікаря.