Кольчуга для «Леопарда»: як працюють сталеві екрани від Метінвесту, що рятують техніку ЗСУ від FPV

Захисні екрани, які ЗСУ отримує безплатно від Метінвесту, захищають танки вартістю $6 млн, при цьому коштують 0,3% від цієї суми

В умовах повномасштабної війни, яку веде росія проти України, питання захисту військової техніки набуває особливої актуальності. У групі компаній Метінвест цей напрям освоїли ще на початку повномасштабного вторгнення. У межах ініціативи Сталевий Фронт фахівці налагодили виробництво спецсталі та металевих виробів, що використовуються для потреб українських військових. Серед них – мобільні спецукриття, польові пічки, бронепластини для людей і військової техніки, ловці ланцетів тощо.

LIGA.net розповів про нову розробку — захисні екрани для військової техніки – своєрідну «кольчугу» для танків.

Оснащені вибухівкою, дрони-камікадзе здатні відшукати на військовій техніці вразливі місця та бити саме по них.  У Метінвесті розробили сталеві екрани – захисні конструкції для військової техніки, які убезпечують від FPV, але не обмежують функціональності бойової машини.

Фахівці Метінвесту спільно з військовими інженерами проаналізували найтиповіші місця ураження техніки дронами та розробили відповідні захисні конструкції з урахуванням особливостей моделі кожного танка.

«Оскільки насамперед противник прагне зупинити техніку, а далі вже розбити її вщент, завдання дронів полягає як мінімум в її знерухомленні. Тому наші екрани виконують функцію сіток, які затримують дрони й унеможливлюють їх контакт із корпусом бойової машини. Це дає змогу врятувати й техніку, і її екіпаж», – говорить операційний директор Групи Метінвест Олександр Мироненко.

Кольчуга для «Леопарда»: як працюють сталеві екрани від Метінвесту, що рятують техніку ЗСУ від FPV

Середня вага екрана-решітки для танку – 430 кг, що зовсім небагато, враховуючи масу самого танку. Усе комплектування вироблене зі сталі: металеві конструкції для каркаса, металеві сітки, листи прокату. Втім, на маневровість, швидкість та виконання бойових завдань це не впливає.

Розроблення нового продукту складалося з кількох етапів: ескізування, виробництва першого тестового примірника та його випробування. Потім виріб доопрацювали й налагодили промислове виробництво. Увесь шлях від прототипу до серійного виробництва триває від тижня до місяця. Ретельні тестування та випробування проходять сталеві екрани й перед відправленням на фронт.

«З перших днів війни Сталевий Фронт взяв на себе відповідальність захищати наших оборонців. Сьогодні ми демонструємо це, надаючи ЗСУ сучасні протидронові системи. Кожен танк, обладнаний нашими екранами, стає міцнішим, а наші воїни отримують додатковий захист», – відзначив операційний директор Метінвесту.

Сьогодні на полі бою сталеві екрани використовуються на танках радянського виробництва Т-72, українських Т-64 та американських M1 Abrams і БМП Bradly. Також уже вироблено перші захисні екрани для танків Leopard. Зараз інженери працюють над прототипами таких екранів для легкоброньованої бойової техніки ЗСУ.

Встановлюються екрани на власних ремонтних базах ЗСУ, й уже потім, обладнані додатковим захистом, машини вирушають на «нуль». Монтаж одного екрана в команди з 10-12 людей займає близько 12 годин.

Вартість виготовлення одного виробу становить до $20 000 – це зовсім незначна сума проти вартості танка, особливо M1 Abrams, який коштує понад $10 млн.

Наразі військові отримують сталеві конструкції від ініціативи Сталевий Фронт безплатно. Держзамовлення на цю продукцію, кажуть у компанії, – це питання майбутнього. Виробничі потужності компанії, де виготовляються й сталеві екрани, й інші вироби зі сталі для ЗСУ, розташовані за межами підприємств Метінвесту, на спеціально обладнаних майданчиках в Україні. Їхнє місце розташування засекречено.

Кольчуга для «Леопарда»: як працюють сталеві екрани від Метінвесту, що рятують техніку ЗСУ від FPV

Понад сотня сталевих екранів вже служить українським захисникам. Від військових розробники отримують схвальні відгуки.

«Хлопці зауважують, що живучість техніки зростає на 30-40%. Маємо реальні випадки, коли техніку зупинили на полі бою, але завдяки нашому екрану екіпаж залишився живим і неушкодженим. Військові змогли вибратися, а машину згодом забрали на відновлення», – говорить операційний директор Метінвесту.

Як повідомлялося, з початку повномасштабного вторгнення Метінвест направив на допомогу Україні та її громадянам 7,5 млрд грн, з яких 4 млрд грн – на потреби армії у рамках мілітарної ініціативи Сталевий Фронт Ріната Ахметова. У Запоріжжі Група Метінвест представлена підприємствами: Запоріжсталь, Запоріжкокс, Запоріжвогнетрив та Запорізький ливарно-механічний завод.

spot_img
Важливо
Схожі новини