Сало вже давно стало частиною традиційної української кухні. Але чи корисне воно для організму, чи можна його їсти при схудненні?
На це питання відповідає РБК-Україна (проект Styler) з посиланням на допис у Facebook тренера та нутриціолога Юрія Попко.
Чи являється сало шкідливим продуктом?
За словами нутриціолога, любителі випити полюбляють закусувати салом і в цьому є логіка. Тому, що сало не дає швидко сп’яніти, через те, що жири огортають шлунок і не дають міцному напою швидко всмоктуватись.
Сало доволі добре витримує нагрівання, якщо ж інколи хочеться, то смалець/сало має високу температуру димлення, не горить і є хорошим варіантом.
У кого є проблеми з жовчним, корисно вранці з’їсти шматочок сала, бо воно має жовчогінну дію, запобігає застою жовчі.
Саме тому вранці корисно снідати яйцями, жовток яйця також жирний. Можна на шматочку сала/бекону посмажити цю ж яєшню.
Попко зазначив, що в салі є Омега 6 і Омега 3, в ідеалі співвідношеня 4:1 на користь Омега 6.
«А в салі співвідношення цих жирних кислот аж 10 : 2, це недобре, чим більше це співвідношення — тим більше є ймовірність утворень запальних процесів в організмі», — зазначив експерт.
Існує думка, що сала їсти багато не можна, через те що там холестерин, але там його там небагато, в яйцях і вершковому маслі холестерину буде суттєво більше.
Також слід пам’ятати, що 80% холестерину утворюється у нас в організмі і лише 20% надходить з їжі.
Якщо ви переживаєте за холестерин, то головне слідкуйте за тим, щоб не переїдати вцілому, тоді він не буде утворюватись у вас в організмі.
В салі також є вітаміни Д і Е, але кількість їх мізерна, тому не слід розглядати даний продукт як джерело, щоб закрити добову потребу даних вітамінів, ви скоріше наберете вагу від кількості спожитих калорій з сала ніж закриєте норму по вітамінах.
Також сало добре насичує, норму вдень сала писати некоректно, бо ми жир вдень беремо зазвичай не з одного джерела. Якщо орієнтовно денна норма жирів вдень 50-70 грамів-, то можете порахувати, скільки можна спожити сала на день.
Оптимальна кількість сала на день — це шматочок вагою 30 грамів.
Не забувайте, що дуже важливо споживати як рослинні, так і тваринні жири в раціоні.Головне не перебирати свою денну норму по жирах, це стосується жирів з усіх джерел.
«Якщо підсумувати, сало не є поганим продуктом і не є водночас чимось незамінним та важливим, вміру можна і потрібно споживати все. Сало добре втамовує голод і довго зберігається, має корисні властивості, тому якщо любите, то смакуйте, але майте міру, адже воно дуже калорійне як і усі інші жири», — підсумував Юрій Попко.
Нагадаємо, що відомий тренер назвав метод схуднення, який не працює.
Також ми писали, яка вправа для тіла допоможе прожити довше.
Цей матеріал призначений для загальноосвітніх цілей і його не слід використовувати для постановки медичних діагнозів чи самолікування. Наша мета — надати читачам точну інформацію про симптоми, причини і методи виявлення захворювань. РБК-Україна не несе відповідальність за будь-які діагнози, які можуть бути поставлені читачами на основі матеріалів з цього ресурсу. Ми рекомендуємо не займатися самолікуванням, і у разі будь-яких занепокоєнь стосовно здоров’я звернутися до лікаря.