На виборах у Молдові Санду протистоять троє кандидатів-«путінферштеєрів»

Чинна проєвропейська президентка Молдови Майя Санду є фаворитом напередодні виборів 20 жовтня. Її суперниками будуть троє кандидатів-«путінферштеєрів».
Про це йдеться в матеріалі РБК-Україна «Всі проти Санду. Чого очікувати від виборів у Молдові і чи буде російський реванш».

Згідно з опитуванням Aspen Institute/Watchdog Moldova від 7 жовтня, Санду має рейтинг 36,1%. На другому місці – висуванець Партії соціалістів, колишній генеральний прокурор Александр Стояногло з 10,1%, за ним — популіст Ренато Усатий із 7,5%. Незалежна кандидатка, колишній башкан Гагаузії (автономний регіон на півдні Молдови — ред.) Ірина Влах отримала з 4,1%.
Всі троє головних суперників Санду раніше були пов’язані з Росією, але зараз не роблять на цьому акцент.
«Немає явного прокремлівського наративу в цій кампанії, хоча загалом по коментарях, які дають кандидати, по тому що вони обіцяють, по головних гаслах можна судити про те, за які цінності вони виступають. Наприклад, жоден з кандидатів, крім Маї Санду і Октавіана Цику, не каже, яке його ставлення до того, що відбувається в Україні. Що дає нам право відносити їх до категорії «путінферштеєрів»», — каже Youtube-каналу РБК-Україна політичний аналітик, колишній представник Молдови в Раді Європи та ООН Олексій Тулбуре.
Putinversteher перекладається з німецької як «ті, хто розуміє Путіна». Це узагальнююча назва проросійських сил у Європі від «Альтернативи для Німеччини» до Національного об’єднання Марін Ле Пен у Франції та інших крайніх правих чи крайніх лівих партій. Кандидати від таких політичних сил виступають за безумовний мир, припинення вогню, що кінець кінцем означає капітуляцію України і мир на умовах Росії.

Нагадаємо, перед виборами в Молдові та референдумом про вступ до ЄС, які відбудуться 20 жовтня, поліція Молдови розкрила програму, згідно з якою сотні її громадян доставлялися до Росії на навчання для влаштування громадських заворушень.

spot_img
Важливо
Схожі новини