Майбутній завод Метінвесту в Італії стане прототипом для оновлення Запоріжсталі

Генеральний директор Метінвесту Юрій Риженков у інтерв’ю Forbes Україна  розповів про виклики, з якими стикаються українські підприємства Групи та майбутні проєкти зеленої металургії

У 2023-му металургійні заводи Метінвесту (Запоріжсталь та Каметсталь) працювали з завантаженням на 65–75% від довоєнного рівня – зокрема, це видно і за щорічними виробничими підсумками. У 2024-му ситуація майже не змінилась. Запоріжсталь працює трьома доменними печами, тобто завантаження до 75%. Каметсталь працює двома з трьох печей – 65%. Щоб збільшити виробництво, потрібно капітально відремонтувати печі, які стали на ремонт напередодні вторгнення. Ремонт однієї печі – до $250 млн.

Для підприємств модернізація – це питання виживання в складних умовах. Для компанії це такий же пріоритет, як допомога співробітникам та ЗСУ, тож вона проводиться навіть в складних умовах війни. Метінвест в 2022-2023 роках витратив 23 млрд грн на модернізацію металургійних комбінатів Каметсталь та Запоріжсталь, а також на зелену трансформацію підприємств.

Майбутній завод Метінвесту в Італії стане прототипом для оновлення Запоріжсталі

У 2024 році в обладнання та робочі майданчики усіх підприємств Групи компанія планує вкласти $320 млн капітальних та близько $350 млн операційних інвестицій.

Наразі в Метінвесті активно опрацьовують план побудови нового заводу в Італії: закінчують готувати план дій, де будуть прописані зобов’язання компанії, уряду Італії та місцевої влади міста Пйомбіно, де буде розташований завод. А також шукають фінансування.

«Щойно отримаємо підтвердження від банків, почнемо реалізовувати проєкт. Сподіваюсь, будівництво розпочнеться до кінця цього року – початку наступного. За планом, першу сталь завод має випустити наприкінці 2027-го. Цей проєкт виконує дві мети. Перша – це пілот для майбутньої реконструкції Запоріжсталі й Каметсталі. Хочемо на ньому обкатати всі технології, логістику, щоб модернізація українських активів була максимально ефективною. Друга мета – створення додаткового попиту для наших ГЗК», — зазначає очільник Метінвесту.

Потужність заводу буде 2,7 млн т сталі на рік. Загальна вартість – €2,5 млрд. Кредитні кошти – не менше 70%. Проєкт планується будувати у партнерстві з італійською компанією Danieli.

Ще один виклик, що стимулює компанію до модернізації виробництва – енергокриза. Адже раптові вимкнення електрики для підприємств небезпечно й може пошкодити обладнання.  Метінвест розглядає можливість інвестувати у власну генерацію, щоб бути автономними.

«Ми вже законтрактували за $36 млн понад 30 МВт газотурбінних станцій, які в листопаді мають встановити на наших підприємствах. Також у нас вже встановлено 50 МВт генерації на випадок екстрених ситуацій – щоб спокійно зупинити виробництво у разі втрати потужності з енергосистеми. 80 МВт не покриють нашу потребу. Але й на 100% забезпечувати себе генерацією в нашому випадку не дуже розумно. Велика централізована генерація – це все одно ефективніше й екологічніше. Сподіваємось, що нашим енергетикам вдасться відновити й стабілізувати енергосистему», — говорить Юрій Риженков.

Майбутній завод Метінвесту в Італії стане прототипом для оновлення Запоріжсталі

За словами очільника компанії, щоб покрити потреби підприємств, потрібно інвестувати понад $500 млн у нову генерацію. Але наразі доцільніше інвестувати в оновлення металургійної галузі.

Компанія опрацьовує можливості модернізації ГЗК з побудовою DRI/HBI модулів в Кривому Розі з метою виробляти там високоякісну сировину, яка буде використовуватися не для традиційної металургії, а для зеленої, декарбонізованої металургії. Також розглядається варіант побудувати виробництво DRI/HBI в країнах Середземноморʼя.

Також компанія розглядає можливість купівлі чи оренди металургійний завод у Східній Європі. Один з чинників вибору – сумісність зі стратегією компанії щодо переходу на зелену металургію і збільшення попиту на високоякісні окатки та руду з великим вмістом заліза з українських ГЗК Метінвесту.

Повне інтерв’ю СЕО Метінвесту Юрія Риженкова – про інвестиції у газову генерацію, завод в Італії, Покровськ і кризу на світовому металургійному ринку – доступне за посиланням.

spot_img
Важливо
Схожі новини