Ізраїль попередив США про підготовку операції в Лівані, але не розкрив деталі, — CNN

Ізраїль попередив США про підготовку операції в Лівані. Але Тель-Авів не розкрив подробиць того, що було заплановано.
Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на CNN.

Як зазначає видання, офіційні особи Ізраїлю повідомили США, що країна збирається провести операцію в Лівані у вівторок, 17 вересня, але не надали жодних подробиць. За словами трьох джерелами, знайомими з цим питанням, операцію обговорювали, зокрема, під час телефонної розмови між головою Пентагону Ллойдом Остіном і міністром оборони Ізраїлю Йоавом Галантом вранці 17 вересня.
Це означає, що американські чиновники перебували в невіданні, поки через деякий час не зʼявилися повідомлення про сотні пейджерів, що вибухнули. Це сталося, коли держсекретар США Ентоні Блінкен летів з Вашингтону до Каїру.
CNN додає, що це не перший випадок, коли Ізраїль вдається до «провокаційних дій» у той момент, коли Блінкен перебуває на Близькому Сході. Але ця подія викликала занепокоєння щодо ескалації, якої США намагаються уникнути.
Блінкен згодом заявив, що США не знали про «ці інциденти» і не були причетні до них.
Американський чиновник розповів CNN, що США по секретних каналах передали Ірану, що не брали участь в операції, тому Тегерану не варто йти на ескалацію.

Вибухи в Лівані
Нагадаємо, 17 вересня у Лівані пролунала низка вибухів. Як відомо, масово здетонували пейджери, якими користувалися бойовики «Хезболли» для зв’язку. Внаслідок вибухів були поранені 2800 осіб, щонайменше 12 людей загинули.
Наступного дня, 18 вересня, у Лівані була друга хвиля вибухів. У мережі писали, що вибухи чули у різних локаціях, зокрема у Бейруті. За даними ЗМІ, цього разу здетонували рації бойовиків «Хезболли». У Лівані заявили, що загинуло 14 людей, понад 450 отримали поранення.
В Ізраїлі публічно не коментують ситуацію та не визнають причетності до вибухів.
Детальніше про вибухи у Лівані та їх наслідки — у матеріалі РБК-Україна.
Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.

spot_img
Важливо
Схожі новини