ГМК України тримає довоєнний рівень податкових платежів: за 2023 рік сплачено понад $1 млрд

Як повідомляє GMK Center металургійні підприємства відповідально сплачують податки, підтримуючи державний та місцеві бюджети у важкий період війни. У 2023 році найбільші металургійні компанії України сплатили понад $1 млрд податків. Про це йдеться в щорічному дослідженні GMK Center «Внесок ГМК в економіку України 2023».

Частка галузі в загальній сумі податкових платежів в Україні залишилася на довоєнному рівні 3,0%.

Металургійні компанії створюють привабливі умови праці за рахунок високої заробітної плати та підвищення рівня безпеки. Заробітна плата в металургійній промисловості на 37% вища за середню по Україні в 2023 році. До війни ГМК України забезпечував роботою понад 560 тис. осіб, зокрема в суміжних галузях.

Наразі близько 10-15% персоналу металургійних підприємств служать у Збройних силах України. Металургійні компанії не можуть залишатися осторонь і займають активну позицію у підтримці армії та цивільного населення. Так, у 2023 році на підтримку захисників України та на гуманітарні цілі найбільші українські металургійні підприємства виплатили $100 млн. Металургійні підприємства також організовують медичну та психологічну допомогу постраждалим та реалізують програми реабілітації та працевлаштування ветеранів.

Як повідомляв GMK Center, металургійний сектор залишається базовим для української економіки, чий внесок у ВВП у 2023 році становив 5,7%, включно з ланцюгами постачань. До війни внесок металургії у ВВП України становив 10,3%.

Зазначимо, у 2023 році запорізькі підприємства Метінвесту – «Запоріжсталь», «Запоріжвогнетрив», «Запоріжкокс» та Запорізький ливарно-механічний завод – перерахували до бюджетів усіх рівнів сумарно понад 2,1 млрд гривень податків та зборів. Надходження до місцевих бюджетів становлять понад 818 млн гривень.  Окрім того, підприємства інвестували у збереження  промислових потужностей для подальшої підтримки економіки: тільки «Запоріжсталь» у 2022-2023 роках направила на ці цілі понад 1,2 млрд гривень.

spot_img
Важливо
Схожі новини