На «Запоріжсталі» з’явився новий стінопис художника Сашка Корбана, присвячений металургам комбінату

На «Запоріжсталі» презентували стінопис відомого українського художника-мураліста Сашка Корбана. Третій стінопис з серії «Кожен з нас – герой! Кожен – частина новітньої історії» присвячений героям економічного фронту – металургам.

На новому стінописі, розміщеному на території комбінату, зображені сучасні доменники у горна доменної печі. Саме горнові 90 років тому дали відлік великої історії «Запоріжсталі», випустивши перший запорізький чавун 16 листопада 1933 року. Мурал уособлює сукупний образ всієї команди підприємства, її незламності та сталевої витримки. Він також є знаком подяки патріотам «Запоріжсталі» за їхню відданість професії: попри усі виклики часу комбінат працює на економіку, виробляє майже половину від усієї української сталі, підтримує армію, наповнює бюджет, реалізує проєкти відбудови у Запоріжжі.

На «Запоріжсталі» з’явився новий стінопис художника Сашка Корбана, присвячений металургам комбінату

«Сьогодні кожен, хто воює чи працює – захищає Україну. Металурги «Запоріжсталь» стоять на варті економіки країни і роблять свій внесок у наближення перемоги. Під тривогами і обстрілами, ми конвертуємо свою лють до ворога та любов до країни у підтримку – захисників і цивільних, на фронті і в тилу. Цей мурал присвячено патріотам рідного підприємства, які у всі часи – а надто у темні й важкі – тримають стрій, бо знають ціну та вагу своєї роботи для міста і країни», – зазначив Генеральний директор «Запоріжсталі» Роман Слободянюк.

На «Запоріжсталі» з’явився новий стінопис художника Сашка Корбана, присвячений металургам комбінату

Це третій з об’єктів стріт-арту, намальованих  на території підприємства Сашком Корбаном у межах проєкту «Кожен з нас – герой! Кожен – частина новітньої історії», які присвячені героям України різних часів.

Художник проєкту – знаний український мураліст Сашко Корбан, чиї картини прикрашають міста України, Італії, Грузії, Туреччини.

«Під час роботи над стінописом мав змогу поспілкуватися з металургами «Запоріжсталі». Це – мужні, незламні, віддані справі люди, справжні герої, які поряд з воїнами ЗСУ, медиками, енергетиками, волонтерами наближають країну до Перемоги. Для металургів їхня робота – це обов’язок, для мене – натхнення для стінопису», — зазначив художник-мураліст, автор стінописів Сашко Корбан.

На «Запоріжсталі» з’явився новий стінопис художника Сашка Корбана, присвячений металургам комбінату

Нагадаємо, спільний проєкт «Запоріжсталі» та Сашка Корбана «Кожен з нас – герой! Кожен – частина новітньої історії» стартував напередодні 90-ї річниці підприємства та включає в себе серію муралів видатних українців на промислових об’єктах комбінату та іншої інфраструктури Запоріжжя. Мета проєкту — зберегти національну пам’ять про українських героїв та підкреслити, що кожен з наших сучасників, як і видатні історичні постаті століття тому, створює незалежне, суверенне та мирне майбутнє України.

В межах проєкту на території «Запоріжсталі» створений мурал, присвячений Гетьману Богдану Хмельницькому, та серія муралів з зображенням восьми знакових історичних постатей Запоріжжя. На стінописі зображені педагог Микола Корф, міський голова Олександрівська Фелікс Мовчановський, перший історик міста Яків Новицький, громадський діяч Павло Чижевський, український театральний режисер і актор Володимир Магар, запорізький спортсмен Яків Пункін, головний архітектор Запоріжжя Сергій Василевський, а також засновник національної наукової школи історії Південної України Анатолій Бойко.

spot_img
Важливо
Схожі новини