МЗС України стурбоване загостренням ситуації в Грузії через скандальний закон про іноагентів

Міністерство закордонних справ України стурбоване загостренням внутрішньополітичної ситуації в Грузії у зв’язку із розглядом у парламенті країни скандального законопроєкту «Про прозорість іноземного впливу».
Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на пресслужбу МЗС України.

«Ми закликаємо всі зацікавлені сторони поважати право громадян Грузії на мирний протест і шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу. Дотримання прав та свобод громадян, а також залучення громадянського суспільства до вирішення суспільно-важливих питань є необхідними умовами для розбудови європейського майбутнього країни», — наголосили у відомстві.
У МЗС зазначили, що коментарі премʼєр-міністра Грузії Іраклія Кобахідзе щодо загрози «українізації», проти якої нібито спрямований зазначений законопроєкт, викликають обурення.
«Використання імені нашої країни у такому зневажливому контексті завдає додаткової шкоди українсько-грузинським відносинам. Русифікація, а не міфічна «українізація», є реальною загрозою для Грузії», — додали у міністерстві.
У відомстві також зазначають, що Україна зацікавлена у мирній та дружній атмосфері у Грузії, завжди рішуче підтримувала і продовжує підтримувати суверенітет і територіальну цілісність Грузії в межах її міжнародно визнаних кордонів.

Закон про іноагентів у Грузії
Нагадаємо, 17 квітня парламент Грузії ухвалив у першому читанні скандальний законопроект про іноземних агентів, що викликав масові протести в країні. Документ підтримали 83 депутати, проти не голосував ніхто.
Схожий закон існує в Росії й активно використовується для придушення незгодних із діями влади.
Президент Грузії Саломе Зурабішвілі відразу ж заявила, що ветує закон, якщо його схвалить парламент.
За день до цього у Тбілісі силовики біля парламенту почали розганяти протестувальників проти законопроекту про іноагентів.
Коаліція опозиційних груп, громадянського суспільства, знаменитостей та номінального президента країни згуртувалися проти правлячої партії, щоб виступити проти цього кроку.
В акції протесту взяли участь близько 10 тисяч людей.
Також мітингувальники в Тбілісі проти ухвалення закону про іноагентів вимагали зустрічі з прем’єр-міністром Грузії Іраклієм Кобахідзе.
Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.

spot_img
Важливо
Схожі новини