Бізнес назвав умови для збільшення потужностей розподіленої генерації

В Україні необхідно створити сприятливі умови для розвитку розподіленої генерації, щоб бізнес побудував в Україні до 1 000 МВт децентралізованих потужностей.
Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на голову правління Біоенергетичної асоціації України Георгія Гелетуху.

За його словами, у разі створення державою умов для розвитку розподіленої, зокрема вкрай дефіцитної через обстріли росії маневреної генерації, бізнес міг би до кінця року побудувати 500-1000 МВт таких потужностей.
«Думаю, що все-таки до 1000 МВт потужності ще можна було б встигнути побудувати на зиму, якщо почнемо робити все це вже сьогодні. Якщо більш реально дивитися, можливо, половину з цього встигнемо поточного року», — сказав Гелетуха.
При цьому він акцентував, що необхідно запустити процес, щоб ці тисячі мегават почали з’являтися. «Якщо ми цього не запустимо зараз, то й наступного року матимемо дефіцит», — зауважив Гелетуха.
Голова БАУ зазначив, що асоціація надіслала листа Володимиру Зеленському, а також прем’єр-міністру Денису Шмигалю, міністру енергетики Герману Галущенку та керівникам низки інших міністерств і відомств, у якому запропонувала ухвалити програму розвитку розподіленої генерації в Україні, в якій були б передбачені пропозиції від бізнесу.
Серед них — зняття прайс-кепів (цінових обмежень, — ред.) на ринку електроенергії, доступність кредитної програми «5-7-9» для об’єктів енергетики, суттєве спрощення підключення до мереж, поширення на розподілені об’єкти умов закону щодо підтримки проєктів зі значними інвестиціями, а також створення посади першого віце-прем’єра, відповідального за енергетику, який координував би весь цей розвиток, бо рівня міністерства для цього замало.
«Бізнес готовий це робити, але перш ніж вкладати інвестиції, він усе порахує. І доки немає умов, якихось зрозумілих термінів окупності хоча б у межах п’яти років, ані внутрішні інвестори, ані іноземні банки в це не вкладатимуть», — заявив голова БАУ.
Нагадаємо, раніше голова «Укренерго» Володимир Кудрицький заявив, що перепоною для будівництва розподіленої генерації в Україні є борги балансуючого ринку електроенергії.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.

spot_img
Важливо
Схожі новини