США і Британія розслідують криптовалютні транзакції РФ на 20 млрд доларів, — Bloomberg

США і Британія почали перевіряти криптовалютні транзакції на суму понад 20 мільярдів доларів, які пройшли через російську біржу.
Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Bloomberg.

Зазначається, що платежі проходили через московську криптобіржу Garantex з використанням криптовалюти Tether, прив’язаної до долара.
Видання пише, що ці перекази відбулися після того, як на Garantex було накладено санкції США і Великої Британії за підозрою у сприянні фінансовим злочинам і незаконним операціям у Росії.
«Адміністрація президента Джо Байдена намагається «притиснути» криптовалютні біржі, такі як Garantex, з перших днів війни. Транзакції на суму 20 мільярдів доларів будуть являти собою одне з найбільших порушень санкцій, введених проти Росії з моменту початку війни», — йдеться в матеріалі.
Що відомо про криптовалюту
Джерела видання попередили, що розслідування тривають і ще надто рано для висновків з огляду на складність і непрозорість транзакцій із криптовалютами.
Tether є стейблкоїном, метою якого є підтримання вартості один до одного по відношенню до долара. Ця криптовалюта є найбільш продаваною у світі, в обігу якої перебуває монета на суму понад 100 мільярдів доларів.
Раніше біржа Garantex заявляла, що прагне запобігти використанню своєї платформи для незаконної діяльності та активно співпрацювала з владою Європи та США, поки на неї не було накладено санкції.
У чому біржу звинуватила влада США
Garantex було засновано 2019 року в Естонії, хоча уряд США заявив, що більша частина її операцій зараз базується в Москві. Естонія втратила ліцензію на роботу в країні в лютому 2022 року внаслідок скоординованих зусиль разом зі США.
Міністерство фінансів США звинуватило Garantex в ігноруванні своїх зобов’язань по боротьбі з відмиванням грошей і фінансуванням тероризму, одночасно оголосивши про власні санкції проти фірми у квітні 2022 року.
США пов’язали Garantex із транзакцій на незаконну діяльність на суму понад 100 мільйонів доларів, зокрема за участю російської хакерської групи з вимагання Conti.
Tether використовується шахраями
На своєму сайті Garantex повідомляє, що дає змогу здійснювати виведення коштів через картки ПАТ «Сбербанк Росії» , АТ «Тінькофф Банк» і АТ «Альфа-Банк». Це російські банки, які потрапили під санкції США.
Анонімність, швидкість і стабільність Tether зробили валюту популярною серед злочинців.
Tether був найбільш часто використовуваним стейблкоїном для злочинної діяльності в криптовалюті минулого року, який пов’язав його з незаконними транзакціями на суму 19,3 мільярда доларів у 2023 році.
США тиснуть на криптобіржі, які допомагають Росії

У травні минулого року повідомлялося, що Міністерство юстиції США розслідує причетність Binance до допомоги в обході росіянам санкцій. Передбачається, що найбільша у світі біржа криптовалют допомагала переказувати громадянам РФ гроші.
А днями США ввели санкції проти російських компаній, що працюють у сфері віртуальних платежів. Вони допомагали РФ ухилятися від санкцій.
Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.

spot_img
Важливо
Схожі новини