Структура ЗНО з англійської мови: з яких завдань складається іспит

Хоча майбутні випускники починають впритул займатися питанням підготови до підсумкових екзаменів тільки в 11 класі, має сенс розпочати знайомство з цим тестуванням раніше. Та перш ніж почнеться повноцінна підготовка до ЗНО з англійської мови, не зайвим буде ознайомитися безпосередньо зі структурою екзаменаційної роботи. Особливо, якщо на кону вступ до інституту на бажану спеціальність. У цьому матеріалі будуть розглянуті всі нюанси.

Як виставляються оцінки та скільки балів можна отримати?

Загалом за тести можна отримати максимум 72 бали, але варто зазначити, що оцінювання ЗНО з англійської мови в підсумку буде проходити за 200-бальною шкалою. Цей іспит складається з декількох блоків з такими максимальними оцінками за спаданням:

  • читання — 22 бали;
  • сприйняття мови на слух — 16 балів;
  • написання твору — 14 балів;
  • граматика — 10 балів;
  • лексика — 10 балів.

Важливо також звернути увагу на таку деталь творчого завдання на ЗНО: текст має в середньому складатися з 200-250 слів. Мінімальний обсяг — 100 слів. Твори меншого обсягу просто не будуть розглядатися та оцінюватися.

Структура випускного іспиту з англійської

Загалом ЗНО з англійської мови має тривалість 2,5 години та складається всього з 59 завдань. Іспит зачіпає кожну з основних навичок: сприйняття на слух, читання, мовлення та написання.

Далі загально описані завдання в екзаменаційному листі.

Вибір правильної відповіді

Завдання складається з питань та 3-4 варіантів відповідей. Правильний із них тільки один.

У цьому форматі представлено 16 завдань:

  • №1-6 та №12-16 — три варіанти відповіді;
  • №22-26 — чотири варіанти відповіді.

Правильне або неправильне твердження

У завданні надається твердження з приводу змісту прочитаного або ж прослуханого тексту. Екзаменований має відповісти — правдиве воно чи ні.

У цьому форматі представлено 5 завдань — №7-11.

Встановлення відповідності

У завданні пропонується співвіднести:

  • запитання з відповідями;
  • заголовки з уривками текстів;
  • твердження з текстами.

У цьому форматі представлено 11 завдань: №17-21 і №27-32.

Заповнення пропусків

Екзаменованому пропонується доповнити цілі абзаци в тексті реченнями чи уривками речень, або речення – словосполученнями чи словами із запропонованих варіантів.

У цьому форматі представлена найбільша кількість завдань: №33-58. Всього їх 26.

Відповіді на усі завдання тесту приймаються, якщо екзаменований поставив відповідну позначку в бланку А. За кожне тестове завдання можна отримати оцінку в 1 або 0 балів. Остання оцінка виставляється, якщо відповідь неправильна, вказано багато відповідей на одне питання або ж відповідь не позначена зовсім.

Творче завдання

Завдання No59 передбачає написання невеликого твору на запропоновану тему в бланку Б. За нього можна отримати максимум 14 балів, відповідно до критеріїв змісту та оформлення.

Присутність і опрацювання умов, позначених у темі: за кожну з трьох умов можна отримати до 2 балів.

Структурованість і зв’язність тексту:

  • логічність з наявністю сполучних елементів;
  • відповідність формату (твір, лист тощо);
  • лексична наповненість, доречність вживання;
  • використання граматичних конструкцій.

За кожен із перелічених пунктів можна також отримати максимум по 2 бали.

Які найпоширеніші помилки роблять у цьому іспиті?

структура ЗНО з англійської мови

Заздалегідь розглянута структура ЗНО з англійської мови допомагає уникнути несподіванок. Але під час складання екзамену багато учнів все одно припускаються одних і тих самих помилок. Ось чому, зайнявшись підготовкою до тестування, слід звернути увагу на кваліфікацію репетитора. Адже саме він і повинен захистити свого учня від виникнення цих помилок:

  • Омофони. Або ж фонетичні омоніми. Це слова, які звучать практично однаково, але при цьому мають різне написання та значення. Часто учні плутають їх і на письмі, і під час аудіювання.
  • Правильність написання слів. Нерідко випускники забувають про те, як важливо запам’ятати правопис тих чи інших слів в англійській мові. Особливо це стосується «німих» букв, які пишуться, але не вимовляються, або ж здвоєних приголосних. Подібна дрібниця може мати серйозний вплив на результат.
  • Вживання того чи іншого часу. Поширена граматична помилка, адже екзаменовані часто плутають часи між собою. Дуже важливо звертати увагу на характерні часові «маркери», які слугуватимуть підказками. Якщо ж їх немає, потрібно звернути увагу на контекст або ж на загальну ситуацію в тексті.
  • Частини мови. Ще один підводний камінь, який не можна випускати з уваги. Коли слово переходить з однієї частини мови в іншу, відбувається низка невеликих змін. Наприклад, змінюється суфікс або закінчення.

Взявши до уваги всі деталі, описані в цьому матеріалі, буде простіше підготуватися до ЗНО та отримати за нього високий бал. Особливо, якщо розпочати підготовку заздалегідь. В цьому допоможуть й досвідчені репетитори, й правильно підібрані онлайн-ресурси.

spot_img
Важливо
Схожі новини