У ЄС розробили документ щодо Китаю, є згадка про Україну — Politico

У виконавчій владі ЄС у Брюсселі закликають європейські уряди продовжувати переговори з Китаєм і не ізолювати його, на тлі поглиблення напруженості між Вашингтоном і Пекіном, повідомляє Politico, пише УНН. Деталі
Дипломатична служба ЄС хоче, щоб країни-члени «були готові» до потенційно критичної ескалації кризи навколо Тайваню, попереджаючи, що військовий конфлікт вплине на життєво важливі поставки мікрочіпів до Європи.
Але хоча є необхідність знизити ризики для Європи, вона не може ізолювати себе від Китаю, згідно з внутрішнім документом, розробленим Європейською службою зовнішніх справ і з яким ознайомився Politico.
Документ, як вказано, обговорюватиметься міністрами закордонних справ блоку на зустрічі в Стокгольмі в п’ятницю, 12 травня.
Як повідомляється, проект негайно викликав негативну реакцію з боку деяких «найбільш яструбиних» урядів Європи.
У документі, підготовленому дипломатичними представниками виконавчої влади ЄС, 27 країн-членів блоку закликають скористатися «вікном можливостей», щоб зменшити ризик зростаючого впливу Китаю у питаннях економіки та безпеки.
У Європи залишається шанс поговорити безпосередньо з урядом президента Сі Цзіньпіна, ідеться у проекті.
«Китай і Європа не можуть стати більш чужими один для одного. Інакше є ризик того, що непорозуміння розростуться та поширяться на інші сфери», — зазначається в проекті.
«Системне суперництво може проявлятися майже в усіх сферах взаємодії. Але це не повинно заважати ЄС підтримувати відкритими канали зв’язку та шукати конструктивну співпрацю з Китаєм. (…) Така співпраця може допомогти подолати самоізоляцію китайського керівництва, що зростає, але, що найважливіше, вона повинна просувати основні інтереси ЄС», сказано у проекті.

Дебати в п’ятницю на неформальній зустрічі міністрів закордонних справ у Швеції дадуть початок дискусії щодо відносин ЄС з Китаєм, яка, як очікується, буде домінувати у виробленні політики в найближчі місяці, а більш всеосяжна дискусія очікується на саміті лідерів ЄС у Брюсселі цього червня, пише видання.
Документ закликає країни-члени прискорити плани щодо «зменшення ризиків» і зменшення надмірної залежності від Китаю. Документ також торкається політично чутливого питання Тайваню, міністри також мають обговорити це питання в п’ятницю, пише видання.
Про Україну
Щодо України, ЄС не вражений останнім дипломатичним шоу Китаю, ознаменованим запізнілою першою телефонною розмовою глави КНР Сі Цзіньпіна з його українським колегою Володимиром Зеленським, зауважує видання.
«Документ із викладом позиції Китаю з 12 пунктів щодо української кризи (…) підтверджує його тверду проросійську позицію, — ідеться у документі. — Прямий діалог між Китаєм та Україною був би найкращою можливістю для Китаю зробити свій внесок у справедливе політичне врегулювання».
Країни-члени ЄС повинні продовжувати попереджати Пекін про те, щоб він утримувався від підтримки росії, у тому числі шляхом обходу санкцій, ідеться у тому ж документі.
Нагадаємо
У ЄС обговорять, як зменшити залежність від Китаю та умовити Пекін до більш жорскої позиції щодо війни в Україні.

Джерело:
УНН

Теги: Росія, ЄС, Україна, Китай, війна

spot_img
Важливо
Схожі новини