Україна відклала «ювілейні» атаки в РФ на прохання США — ЗМІ

Українська розвідка планувала масові удари по Москві в річницю повномасштабного вторгнення 24 лютого, але на прохання США відмовилась від цього плану. Про це в понеділок, 24 квітня, повідомляє The Washington Post, посилаючись на секретну доповідь Агентства національної безпеки США.

«Голова військової розвідки України Кирило Буданов планував сміливі удари в глибокому тилу ворога, що викликало занепокоєння офіційних осіб у Вашингтоні. У лютому, коли до першої річниці вторгнення Росії в Україну залишалися лічені дні, офіційні особи в Києві були зайняті розробкою планів нападу на Москву. Генерал-майор Кирило Буданов доручив одному зі своїх офіцерів «підготуватися до масових ударів 24 лютого… усім, що є в розпорядженні ГУР», — стверджує ЗМІ.

В Україні навіть розглядали варіант морського удару з використанням тротилу по чорноморському портовому місту Новоросійськ. В Білому домі буцімто побоювалися, що атаки всередині Росії «можуть спровокувати агресивну відповідь Кремля».

ЦРУ 22 лютого розповсюдило нову секретну доповідь про те, що ГУР «на прохання Вашингтона погодився відкласти удари» по Москві. Однако жодні подробиці щодо цього питання невідомі.

«Деякі американські чиновники розглядають напади на Росію, особливо із застосуванням американської зброї, як дуже ризиковані операції, які можуть здатися президенту Росії Володимиру Путіну настільки загрозливими, що він вдасться до використання тактичної ядерної зброї», — заявило видання.

У приватних розмовах американські та європейські чиновники висловлюють своє захоплення Будановим, проте вони також кажуть, що його зухвалість іноді змушує їх нервувати.

Офіційні особи у Вашингтоні та Європі зробили Україні зауваження за атаки за межами її території, які, на їхню думку, зайшли надто далеко, стверджує видання.

Американські чиновники також стурбовані тим, що Пекін може розглядати атаки України всередині Росії як «можливість представити НАТО як агресора», і що Китай може збільшити свою підтримку Росії, якщо вважатиме ці атаки «значними».

США не дають дозвіл Україні використовувати американську зброю для нанесення ударів по Росії. Високопоставлений український чиновник заявив виданню, що готовність Києва не стріляти по певних цілях і координувати свої дії з американцями має заохотити США до надання більш сучасної зброї з більшою дальністю дії, наприклад, ATACMS. Однак поки що представники адміністрації Байдена відмовилися надати Україні цю зброю.

spot_img
Важливо
Схожі новини