В Україні закликали створити індустріальний Рамштайн

Україні потрібний індустріальний Рамштайн для отримання нових технологій та обладнання. Про це сказав гендиректор концерну Укроборонпром Юрій Гусєв в інтерв’ю Інтерфакс-Україна, оприлюдненому в середу, 5 квітня.

«Створити необхідну систему замкнутого циклу виробництва, яка була б інтегрована в глобальну систему та забезпечена життєстійкістю. Що таке життєстійкість? Це коли влучання ракети в одне місце запускає механізми виробництва в іншому місці у потрібній кількості. Сьогодні нам це необхідно», — сказав він.

За словами Гусєва, з профільним комітетом Верховної Ради обговорюється питання про те, щоб на законодавчому рівні визначити ОПК пріоритетною галуззю та створити нову систему стимулів та преференцій для оборонки, яка стала б найбільш привабливою для інвесторів.

«Щоб не тільки Байрактар захотів збудувати тут свій завод, а ми стали справжнім індустріальним хабом з виробництва новітньої зброї та техніки, — пояснив гендиректор. — Нам потрібна нова система оборонно-промислового комплексу — адміністрування, управління, фінансування, контроль якості, міжнародна кооперація» .

На його думку, майбутнє оборонно-промислового комплексу як драйвера економіки забезпечене на наступні кілька десятиліть, що має надихати підприємства, які готові стати частиною ОПК та виробляти зброю та комплектувальні.

«Я вважаю, що економіка, яка сьогодні стала повністю на військові рейки та акумулює всі можливі ресурси державного та недержавного секторів для виконання завдань національної безпеки та оборони України, після перемоги наступні десятиліття виконуватиме замовлення для формування запасів зброї, для нас, а також для наших партнерів», — заявив гендиректор Укроборонпрому.

Відповідаючи на питання щодо розвитку експорту, він зазначив, що в умовах війни компанія працює на перемогу і на потреби збройних сил, і жодних інших пріоритетів у неї немає, але вже зараз закладаються стратегії повоєнного оновлення та розвитку.

«Ми зобов’язані витіснити РФ і зайняти лідируючу позицію на традиційних глобальних ринках озброєння і військової техніки, де вони поки що займають вагоме місце. Це великий виклик і водночас велика можливість — у майбутньому спільно з партнерами виробляти продукцію, яка матиме попит, допомагає нам зараз перемогти окупантів, а надалі займатиме лідируючі позиції на міжнародній арені», — наголосив Гусєв.

Він нагадав про зразки української військової техніки, які добре зарекомендували себе під час війни: Богдани, БТР-4, Стугна, Вільха, Мінерал-У та Нептун.

Гусєв повідомив, що Укроборонпром під час війни активізував роботу з інтеграції українського ОПК у глобальний ланцюжок виробництва зброї та військової техніки країн-членів НАТО і вже реалізує низку проектів разом із компаніями країн-членів НАТО.

«За час війни ми підписали 33 міжнародні договори з компаніями з 14 країн, що підтримують нас», — сказав він.

spot_img
Важливо
Схожі новини