Зеленський: Україні потрібні зброя і трибунал над РФ

Президент України Володимир Зеленський виступив по відеозв’язку перед парламентом Литви з нагоди Дня захисників свободи. Про це 13 січня повідомило агентство Інтерфакс-Україна.
Звертаючись до литовських парламентарів, український лідер зазначив, що 32 роки тому литовці не просто захищали будівлю Вільнюського телецентру, парламенту та інших об’єктів.
«Ви тоді захистили свій історичний вибір. І зараз ми з вами теж йдемо до перемоги. До фінальної перемоги над імперією. Росія більше не зможе диктувати нічого народам Європи, коли ми закінчимо цю війну однозначною поразкою агресора», — заявив він.
За словами Зеленського, зараз у РФ все менше сил і бажань, які були на початку війни, проте цього недостатньо.
«Ми маємо зробити так, щоб ніколи не було навіть можливості ні в якого агресора мріяти про щось подібне і зазіхати на нашу свободу… Агресор має бути розбитий саме на українській землі, куди він прийшов, щоб потім не довелося воювати на землях інших народів Європи… Цей рік є вирішальним», — зазначив президент.
Він наголосив, що «потрібні невідкладні рішення», щоб вигнати російську армію з української землі.
«Це стосується, перш за все, сучасних танків, ефективної артилерії. Нам потрібні нові санкційні рішення, які підтримуватимуть постійний та непереборний тиск на державу-агресора та на всіх економічних суб’єктів, які забезпечують продовження агресії. І нам потрібний міжнародний трибунал, який дозволить залучити до відповідальності тих, чий лихий розум породив цей злочин, цю війну», — додав Зеленський.
Глава держави також висловив сподівання, що саміт НАТО, який пройде у Вільнюсі в липні, стане доленосним для всього євроатлантичного співтовариства та подякував литовській стороні за підтримку.
Нагадаємо, 13 січня 1991 року під час штурму радянськими військами телевежі та телецентру у Вільнюсі загинули 14 людей.
spot_img
Важливо
Схожі новини