Україна змінила список побажань до зброї після терактів у Києві

Спікер Верховної Ради Руслан Стефанчук скерував Конгресу США лист, де зажадав надати Україні далекобійні ракети ATACMS, пише видання Foreign Policy.

«Збройні сили України успішно збили майже половину ракет та іранських безпілотників, але, на жаль, наші ресурси ППО обмежені. Цим нападом Росія не отримала військового просування; це був акт терору, спрямований виключно проти цивільного населення. Наземні системи протиповітряної оборони NASAMS мають вирішальне значення для захисту критичної цивільної та військової інфраструктури від російських крилатих ракет та бомбардувань, тоді як наземна система озброєння Фаланга (C-RAM) дозволить забезпечити найближчий точковий захист найбільш важливих об’єктів, особливо важливих електростанцій», — написав Стефанчук.

Також він закликав розпочати постачання в Україну винищувачів F-15 та F-16 для створення «безпольотної зони».

Цей лист Стефанчук надіслав у понеділок, пише видання — тобто в день масованої ракетної атаки.

Зазначимо, що зараз офіційна позиція США — не передавати Україні далекобійних засобів ураження, про що нещодавно знову заявили у Пентагоні. Також Росія офіційно заявила, що це буде «червоною лінією».

Ракети ATACMS дозволять ЗСУ завдавати ударів по Криму, а також углиб російської території. Проте вчорашня ракетна атака показала, що реакція на подібні удари у РФ буде, ймовірно, руйнівною для України. І може призвести до прямого конфлікту з американцями, якщо удари завдаватимуться їхньою зброєю. Тому постачання далекобійних ракет сприймається багатьма на Заходу як дуже небезпечний ступінь ескалації.

При цьому останнім часом у західних ЗМІ стали частіше з’являтися матеріали, де йдеться про те, що Україна вимагає передачі далекобійних ракет і зняття заборони. Паралельно дедалі частіше на Заході звучать заяви про зростання ризику ядерної війни та заклики у зв’язку з цим негайно розпочати мирні переговори з Росією.

Тому чи зважиться Вашингтон, незважаючи на всі сумніви, таки поставити далекобійні ракети Україні після масованої атаки в понеділок — ключове питання на сьогодні, відповідь на яке покаже, чи готовий Захід і далі йти на «зростання ставок» у протистоянні з Росією або має намір зупинитися на нинішньому рівні і обмежиться постачанням і так раніше вже обіцяних систем ППО.

spot_img
Важливо
Схожі новини