ISW оцінив плани Путіна щодо «референдумів»

Заяви президента РФ Володимира Путіна про «референдуми» на тимчасово окупованих територіях України адресуються насамперед для внутрішньої аудиторії у Росії. Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Як зазначають військові аналітики, у такий спосіб Путін сподівається покращити можливість формування російських військ, закликаючи громадян добровільно піти на війну, щоб «захистити» нещодавно «приєднані» до РФ території.

«Путін та його радники, очевидно, зрозуміли, що нинішніх російських сил недостатньо, щоб завоювати Україну, і що зусилля щодо швидкого створення великих військ шляхом добровільної мобілізації досягають кульмінації, не відповідаючи потребам російських військових», — йдеться у повідомленні ISW.

За висновками експертів, таким чином Путін штучно створює правові та інформаційні умови для покращення формування армії РФ, не вдаючись до розширеного призову, змінюючи баланс батога та пряника, який Кремль використовує для стимулювання добровільної мобілізації.

Як зазначають в Інституті вивчення війни, «Путін шляхом анексії має на меті стримати контрнаступ ЗСУ, щоб розглядати звільнення Україною своїх територій як напад на РФ».

«Російські офіційні особи та пропагандисти випустили розпливчасті попередження про те, що «зазіхання на території Росії є злочином, і вчинення цього злочину дозволяє використовувати всі засоби самооборони», — вважають військові аналітики.

В ISW заявляють, що такі заяви росіян свідчать про явну паніку та зроблені для того, щоб спробувати посилити глобальні побоювання ядерної ескалації.

Нагадаємо, окупанти оголосили про намір провести псевдореферендуми щодо приєднання до Росії з 23 по 27 вересня в ОРДЛО, а також на захоплених територіях Запорізької та Херсонської областей.

spot_img
Важливо
Схожі новини