ДТЕК проти Ботієвськоі громади в Запорізькій області

У грудні 2017 року Міністерством екології та природних ресурсів було видано Закон «Про оцінку впливу на довкілля». В Запорізькій області першими, хто потрапив під «нову хвилю» законодавства, стали ДТЕК, а точніше її дочірнє підприємство ТОВ «Орлівська вітроелектростанція».

Згаданим підприємством було розпочато будівництво Орлівської електростанції потужністю 100 МВт та 150 кВ лінії електропередачі довжиною приблизно 21 км. Під час будівництва, яке триває досі, вже зруйновано майже всі дороги с. Ботієво, на яких рухалися багатотонні вантажівки з будівними матеріалами, що значно перевищували допустиме навантаження на дорожнє покриття. Та цими збитками справа не закінчується. Постраждалими від цього будівництва стали жителі с. Ботієво, житла яких розташовані упродовж дороги, якою рухалася будівна техніка. Власники зазнали значних збитків, які вимушені за власний кошт відновлювати свої оселі.

Жителі неодноразово зверталися до органів місцевого самоврядування з проханням відновити дороги, писали лист-звернення губернатору Запорізької області з проханням допомогти у вирішенні питання з твердим покриттям дороги та сприянні відновлення зруйнованих будівель, брали участь у громадських слуханнях, де їх думка та зауваження не враховувались.

ТОВ «Орлівська вітроелектростанція» у вже звичному режимі продовжує своє «руйнівне» будівництво, посилаючись на законність своїх дій. Начебто всі вимоги Закону «Про оцінку впливу на довкілля» дотримано та порушень не виявлено. Але як кажуть у народі «перший млинець нанівець».

Нарешті занепокоєні громадяни були почуті ГО «Справжні дії», яка подала позов до суду на ДТЕК та її дочірнє підприємство «Орлівська вітроелектростанція» щодо скасування Звіту з оцінки впливу на довкілля на підставі порушення процедури проведення оцінки впливу на довкілля у частині:
— неодночасного подання повідомлення про планову діяльність та вимоги про надання умов щодо обсягу досліджень та рівня деталізації інформації, що підлягає включенню до звіту з оцінки впливу на довкілля (п. 9 ст. 5 ЗУ «Про оцінку впливу на довкілля»);
— надання неповного пакету документів для отримання висновку з оцінки впливу на довкілля, а саме відсутність документу, що підтверджує внесення плати за проведення громадського обговорення (п. 6 ПКМУ від 13.12.2017 № 1026).

Будемо сподіватися, що ГО «Справжні дії» вистачить сил та завзяття довести цю справу до логічного завершення. З кожним днем це питання стає резонансним та привертає все більше уваги. Нам залишається спостерігати за подіями та сподіватися на успіх громади.

Джерело: IMPORTANT

spot_img
Важливо
Схожі новини